• Retkipäivä: 10-11.4.2020
  • Reitit: Luontopolku
  • Palvelut: Uimaranta, merkityt reitit, parkkipaikka, näkötorni, tulentekopaikka, polttopuut, wc
Kuvassa linkki karttaan

Kevät-talvinen hieno ilma tarjosi mukavat puitteet lähteä tutustumaan Hauhon maisemiin. Tulimme paikalle jo edellisenä iltana asuntoautolla ja silloin keli ei vielä näyttänyt kovinkaan lupaavalta. Liikkeellä oli aikamoisia sadekuuroja, jotka tulivat alas vetenä, rakeina, räntänä ja lopulta lumena, jota jäikin maahan muuttaen maiseman hetkessä valkoisemmaksi. Seuraava aamu valkeni kuitenkin aurinkoisena.

Hauho kuuluu Kanta-Hämeen maakuntaan ja tarkemmin sanoen Hämeenlinnaan. Vähäniemi sijaitsee Isoniemen vieressä Iso-Roineen Painonselällä. Niemen kärjessä on luonnonsatama veneilijöille, jossa on kaksi poijupaikkaa ja koukkupaikkoja. Laivarannanlahdesta pääsee kätevästi laittamaan ainakin kevyemmän veneen tai kanootin vesille, sillä autolla pääsee aivan rannan tuntumaan.

Vähäniemen virkistysalueelle ei ole osoitetta, mutta pienen parkkipaikan löytää kyllä helposti. Ajetaan Laivarannantietä niin pitkälle, että suoraan menevä tie muuttuu yksityistieksi ja Laivarannantie kääntyy jyrkästi vasemmalle. Hieman ennen yksityistien alkua vasemmalla on parkkipaikka Laivarannanlahden rannassa.

Illalla rannassa viihtyi pitkään

Paikalla on kyltin mukaan myös uimaranta. Se taitaa tosin olla vielä kesken, sillä tällä hetkellä se on lähinnä motolla raivattu aukko. Alueella kulkee noin parin kilometrin mittainen luontopolku, joka tekee lenkin niemen kärkeen ja takaisin. Parkkipaikalta löytyy infotaulu, joka kertoo paikasta ja siitä saa myös koordinaatit paikalle. Nämä kannattaa laittaa ylös, sillä ne helpottavat avun saamista paikalle, jos tarve sitä vaatii.

Lähdetäänpäs matkaan

Polulle kannattaa lähteä niin päin, että kävelee ensin yksityistietä vähän matkaa eteenpäin ja lähtee sieltä kylttien mukaan polulle. Reitti on kyllä merkattu, mutta puihin tehdyt maalimerkit näkyvät vain toiselta puolen puuta. Takaisin päin tullessa merkkejä ei näkynyt. Joissain kohdissa oli metsässä möyritty moton kanssa paikat todella karun näköiseen kuntoon ja polku meni moton uraa pitkin.

Kaikesta huolimatta polku on pääosin mukavaa kuljettavaa. Reittiä lähdetään kiipeämään ylöspäin kallioiden laelle. Noin puolen kilometrin päässä parkkipaikalta on näkötorni, josta on mukava käydä katselemassa maisemia.

Odotettu välietappi

Kun maisemia tuli katseltua riittämiin, oli aika lähteä eteenpäin ja laskeutua polkua pitkin kohti niemen kärkeä. Polun päästä löytyy tulipaikka Järven rannassa, wc, polttopuita sekä kunnolliset halkomavälineet.

Jos paleltaa, niin tässä apu
Mikään ei voita evästaukoa järvimaisemassa

Yhden retken tärkeimmistä osuuksista, eli evästauon jälkeen on aika lähteä paluumatkalle. Polun varrella voi äimistellä metsän ihmeitä.

Puutkin sen tietävät, ettei ole vain yhtä oikeaa tapaa kasvaa
Naavaa vai luppoa.. hmm..

Täällä on paljon hyviä elementtejä onnistuneen retken toteuttamiseen. Vettä, kesällä mahdollisuus uimiseen ja veneilyyn, näkötorni sekä tulipaikka. Päiväretki ei enää muuta kaipaa.

Kaiken kaikkiaan iso plussa maisemista ja hienosta näkötornista. Hieman jäi harmittamaan muuten niin hienolla polulla metsäkoneen jättämät jäljet ja paikoin kehnot reittien merkinnät.

Kuvassa linkki karttaan

NIMESTÄÄN HUOLIMATTA NIEMI ANTAA PALJON!