• Retkipäivä: 15.4.2024
  • Parkkipaikka: Sandöntie 593
  • Reitti: Ympyräreitti 6,8 km
Kuvassa linkki karttaan

Saanteen reitti Porin Ahlaisissa kiertää pitkässä niemessä, joka on luonnonsuojelualuetta. Paikalle pääsee parhaiten ajamalla auton Sandöntien päähän, sataman parkkipaikalle. Luontopolun alkuun päästäkseen täytyy kävellä hieman Sandöntietä takaisinpäin ja kääntyä vasemmalle Kryytholmantielle, jota jatketaan kolmisensataa metriä luontopolun kääntyessä tästä vasemmalle.

Reitti alkaa soratie osuudella

Reitille ei ole mitään infotaulua, eikä sillä ole opasteita. Polku kiertää kapeahkon niemen ympäri, joten kovin pahasti ei pääse eksymään, mutta jouduin kuitenkin pari kertaa varmistamaan puhelimen karttasovelluksesta, että mihin se reitti nyt menikään.

Metsän siimeksessä

Kiersimme reittiä myötäpäivään ja se vaikutti olevan hyvä ratkaisu. Vaikka kiertosuunnalla ei muuten väliä olekaan, niin näin päin mennessä polku tuntui antavan loppua kohden enemmän, kuin jos sen olisi kiertänyt toisinpäin.

Upea eväspaikka!

Reitti kuljettaa retkeilijää vanhassa metsässä ja välillä näkyviin tulee rantalehtoja. Polun varrella ei ole mitään rakenteita, mutta niemen kärjessä on upea paikka pitää taukoa, katsella hienoja merimaisemia ja nauttia eväistä.

Pitkässä niemessä on rantaviivaa niin paljon, että tuntuu kuin retkeilisi saaressa. Varsinkin reitin loppupuolella vanhassa metsässä aistii helposti, kuinka monimuotoisen elinympäristön niemi tarjoaa suurelle määrälle elämää.

Tämä sympaattinen pieni tuoli on luonnon esimerkki siitä, miten erilailla asioista voi ajatella kun vastakkain ovat luonto ja ihminen. Tuolissa istuja voi ajatella, että onpa kovat rakenteet, mutta maisemat hienosti metsään. Tuoli voisi samassa tilanteessa miettiä, että onpas istujalla mukavan pehmeät rakenteet, mutta maisemat ovat päin.. no, ne olivat paremmat ennen istujaa.

Talven viimeisten jäiden lähtö
Metsässä ei tarvitse esittää mitään muuta kuin on
Käpytikka on ilmeisesti keksinyt käyttää kääpää apuna ruokailussa

Tämä kierros on yksi parhaista osoituksista siitä, että hienot elämykset eivät aina tarvitse yhtään mitään rakennettua tai valmiiksi merkittyä. Täällä luonnon upeissa puitteissa olen askelen lähempänä ajatusta siitä, mistä hienot elämykset tulevat. Onko luonto häviämässä teknologialle? Tämän retken jälkeen olen taas hieman varmempi siitä, että mikäli monimuotoista luontoa on vielä tulevaisuudessa riittävästi jäljellä, se tulee olemaan todella arvokasta.

Kuvassa linkki karttaan

MELKEIN KUIN ILMAN VENETTÄ SAARISTOON!


0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *