• Retkipäivä: 18.4.2024
  • Parkkipaikka: Isosuon P-alue
  • Reitti: Ympyräreitti 2 km
Kuvassa linkki karttaan

Turun lentoaseman eteläpuolella on suoalue, joka koostuu pohjoisessa Isosuosta ja etelässä Pomponrahkasta. Alueella on useita suotyyppejä ja siitä johtuen myös kasvi- ja hyönteislajien kirjo on laaja. Suo kuuluu Natura 2000-alueeseen ja valtakunnalliseen soidensuojeluohjelmaan.

Reitin vieressä on parkkipaikka, mutta siihen ei ole osoitetta jolla löytäisi perille. Paikalle saapumista helpottaa kun laittaa google mapsiin hakusanaksi Isosuon P-alue.

Reitti kulkee isolta osin pitkospuita pitkin ja paikoin ne ovat päässeet hieman heikkoon kuntoon. Kun menee varovasti niin pääsee kyllä vielä kulkemaan jalkojaan kastelematta. Ilmoituksen mukaan pitkoksia ollaan kyllä tulossa kunnostamaan (mikäli nyt hallituksen leikkaustoimet luonnonhoitoon antavat myöden).

Matka alkaa metsäiseltä osuudelta, joka on vuorotellen polkua ja märemmistä kohdista pitkospuita. Metsäosuuden jälkeen saavutaan suomaisemiin, joita voi jäädä ihailemaan taukopaikalle. Luontopolku on merkitty keltaisilla täplillä, joten risteyskohdissakin pysyy oikealla reitillä.

Lapset tuntuvat aina innostuvan pitkospuureiteistä, joten Pomponrahka on oivallinen päiväretkikohde lapsiperheille. Reitin pituuskin on vielä lasten jaksamisen rajoissa. Vanhemmat voivat puolestaan ihmetellä, kuinka niin karun ja kitukasvuisen näköinen suo on todellisuudessa biodiversiteetiltään todella rikas ekosysteemi.

Tupasvillat ovat jo nousseet
Yllättävän rikas ekosysteemi
Puista saattaa vanhetessaan tulla suorastaan taiteellisia

Usein onkin niin, että arvokkaina lajeina pidetään vain suuria puita, kauniita kukkia ja nähtävillä olevia eläimiä. Samalla yhtä arvokkaita ovat ihmisen näkymättömissä olevat hyönteiset, sienirihmastot, hajottajat ja muut ekosysteemin pienet osaset, jotka muodostavat kaiken elävän pohjan.

Kuvassa linkki karttaan

SUO ON ARVOKAS ELINYMPÄRISTÖ!

Kategoriat: BLOGI

0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *